30 Mart 2010 Salı

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı Ağrı Doğubeyazıt yakınında, 116 odalı olarak yapılan saray, surlarıyla, camisi ile, türbesi ile, harem ve divan salonları ile görkemli bir bey kalesidir.

Doğubeyazıt’tan İshak Paşa Sarayı’na ulaşmak yaklaşık olarak 5 dakikanızı almakta. Sarayın yapımı tam 99 yıl sürmüştür. 1685 yılında Abdi Paşa tarafından yapımı başlatılmış olan saray, Abdi Paşa’nın oğlu İshak Paşa ve İshak Paşa’nın oğlu Mehmet Paşa vasıtasıyla 1784 yılında inşası sona ermiştir. Saray 7600m2’lik bir alana inşa edilmiştir. Zamanındaki Topkapı Sarayı’ndan sonra yapılmış en ünlü saraylardan birisidir İshak Paşa Sarayı. Türklere özgü saraylar ülkemiz sınırları içinde çok az sayıda kalmıştır. Bunlardan birisi de İshak Paşa Sarayıdır.

Sarayın yapısı hakkında bilgi verecek olur isek, Selçuklu,Fars ve Osmanlının mimari özelliklerini taşımakta. Aslında saraya külliye dememiz daha iyi olur çünkü içinde bulunan cami, türbe, avlular sarayı bize bu yönde betimleme noktasına itiyor. Saray ya da külliyede iki adet avlu bulunmakta olup bu avlunun etrafında çevrilmiş yerlerden meydana geliyor. Dikkati çeken bir nokta sarayda tam 366 odanın bulunmasının yanı sıra odaların o zamanda bile merkezi ısıtma sistemi kullanılmış. Bunu ise taş duvarlardaki boşluklar ispatlamakta. Sarayda merasim salonu diğer odalardan ayıran bir güzellikle görkemli bir şekilde dizayn edilmiş. Kemerli sütunlar ve mermer işçiliği göz alıyor. Sarayda ayrıca bulunan yerler ise şunlardır ;
•  Cami
•  Darüzziyafe
•  Harem ve Divan odası
•  Merasim salonu,
•  Türbe
•  Cephanelik
•  2 Avlu
•  Takkapılar
•  Zindan ve Fırın

Günümüzde bile buradaki zindanlara girince insanların içi ürpermekte korkmaktadır.
İshak Paşa Sarayında, günümüzde bazı  restorasyon çalışmalarına gidilmiş olup, restorasyon edilen kısım(tavan kısmı), sarayın yapısına hiç uymayacak bir şekilde camla kapatılmış. İhsak Paşa Sarayına karşı sizde kahvenizi ve çayınızı içmek istiyor iseniz, sarayın karşısında bulunan tepede bir dinleme tesisi var. Burada zamanın meşhur cariyelerinin bulunduğu, büyük ve görkemli davetlerin verildiği İshak Paşa Saray’ına karşı çayınızı  veya kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Kaynak: netyazari.com/ishak-pasa-sarayi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder