31 Mart 2010 Çarşamba

Mısır (Egypt)

Mısır
Yüzölçümü: 1 000 000 km2
Nüfusu: 55 milyon kişi
Başkenti: KAHİRE'dir.
Nil ırmağının hayat verdiği Mısır yüzölçümü bakımından Arap dünyasının en büyük ülkelerindendir. Ülke topraklarının % 96 sı çöl, % 4 ü tarıma uygundur. Nil Deltası ve kıyısı nüfusun toplandığı yerdir. Çöl bölgeleri ise çok tenhadır.

Gerek coğrafi konumu, gerekse günümüzden yaklaşık 4000 yıl önce gerçekleştirilmiş eşsiz anıtlar, manastır ve Kiliseler, camiler ülkeye her yıl milyonlarca turist çekmektedir. Kızıldeniz kıyısında dalgıçlar için uygun ortam mevcuttur. Astropikal, Akdeniz ve çöl iklimi etkili olmaktadır.
Yurtdışına pamuk, iplik, petrol, tohum, sebze satarken., Sanayi ürünleri ve gıda ürünleri, demir, çelik, kereste almaktadır.
-Kuzeyinde Akdeniz, güneyinde Sudan, doğusunda İsrail ve Kızıldeniz, Batısında Libya.
-Asya ve Afrika kıtalarının birleştiği noktadır.
-Dünyanın en uzun akarsularından Nil nehri ülkeyi ikiye ayırır.
-Batıda Libya çölü(alçak plato şeklinde), doğudaki ise çöller yüksek plato şeklindedir.
-Ülke genelinde çöl iklimi hâkimdir. Nüfusun tamamına yakını Nil vadisi ve deltasında toplanmıştır.
-Yılda üç ya da dört kez topraktan ürün alınır.
-Pamukta alınan birim alanda verimde dünyada ilk sıralardadır.
-Kümes hayvancılığı gelişmiştir.
-En önemli yer altı kaynağı petroldür.
-Nüfus artış hızı yüksektir.
-Yüzey şekilleri sade ve düzdür.Bu yüzden çöl iklimi Akdeniz kıyılarına kadar etkilidir.
-Ülkenin büyük bir bölümü çöllerle kaplıdır.
-Ülkenin tek akarsuyu olan Nil nehri ülkeyi iki bölgeye ayırır.
-Nüfusunun tamamına yakını Nil vadisi boyunca toplanmıştır.
-Tarım Nil kıyılarında yapılır.Verim yüksektir.Özellikle pamukta verim çok yüksektir.
-Mısır’da kümes hayvancılığı, besicilik ve balıkçılıkta yapılır.
-En önemli yer altı kaynağı petrol ,doğal gaz ve fosfattır.
-Turizm geliri yüksek olan ülke Süveyş kanalından da önemli bir gelir sağlar.



30 Mart 2010 Salı

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı Ağrı Doğubeyazıt yakınında, 116 odalı olarak yapılan saray, surlarıyla, camisi ile, türbesi ile, harem ve divan salonları ile görkemli bir bey kalesidir.

Doğubeyazıt’tan İshak Paşa Sarayı’na ulaşmak yaklaşık olarak 5 dakikanızı almakta. Sarayın yapımı tam 99 yıl sürmüştür. 1685 yılında Abdi Paşa tarafından yapımı başlatılmış olan saray, Abdi Paşa’nın oğlu İshak Paşa ve İshak Paşa’nın oğlu Mehmet Paşa vasıtasıyla 1784 yılında inşası sona ermiştir. Saray 7600m2’lik bir alana inşa edilmiştir. Zamanındaki Topkapı Sarayı’ndan sonra yapılmış en ünlü saraylardan birisidir İshak Paşa Sarayı. Türklere özgü saraylar ülkemiz sınırları içinde çok az sayıda kalmıştır. Bunlardan birisi de İshak Paşa Sarayıdır.

Sarayın yapısı hakkında bilgi verecek olur isek, Selçuklu,Fars ve Osmanlının mimari özelliklerini taşımakta. Aslında saraya külliye dememiz daha iyi olur çünkü içinde bulunan cami, türbe, avlular sarayı bize bu yönde betimleme noktasına itiyor. Saray ya da külliyede iki adet avlu bulunmakta olup bu avlunun etrafında çevrilmiş yerlerden meydana geliyor. Dikkati çeken bir nokta sarayda tam 366 odanın bulunmasının yanı sıra odaların o zamanda bile merkezi ısıtma sistemi kullanılmış. Bunu ise taş duvarlardaki boşluklar ispatlamakta. Sarayda merasim salonu diğer odalardan ayıran bir güzellikle görkemli bir şekilde dizayn edilmiş. Kemerli sütunlar ve mermer işçiliği göz alıyor. Sarayda ayrıca bulunan yerler ise şunlardır ;
•  Cami
•  Darüzziyafe
•  Harem ve Divan odası
•  Merasim salonu,
•  Türbe
•  Cephanelik
•  2 Avlu
•  Takkapılar
•  Zindan ve Fırın

Günümüzde bile buradaki zindanlara girince insanların içi ürpermekte korkmaktadır.
İshak Paşa Sarayında, günümüzde bazı  restorasyon çalışmalarına gidilmiş olup, restorasyon edilen kısım(tavan kısmı), sarayın yapısına hiç uymayacak bir şekilde camla kapatılmış. İhsak Paşa Sarayına karşı sizde kahvenizi ve çayınızı içmek istiyor iseniz, sarayın karşısında bulunan tepede bir dinleme tesisi var. Burada zamanın meşhur cariyelerinin bulunduğu, büyük ve görkemli davetlerin verildiği İshak Paşa Saray’ına karşı çayınızı  veya kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Kaynak: netyazari.com/ishak-pasa-sarayi.html

9 Mart 2010 Salı

Afganistan

AFGANİSTAN

               
GENEL BİLGİLER
Resmi Adı : Afganistan İslam Cumhuriyeti
Coğrafi Konumu :  Kuzeyinde Türkmenistan, Özbekistan ve
Tacikistan, batısında İran , doğusunda ve güneyinde
Pakistan yer almaktadır. Kuzeydoğusunda da küçük bir alanda Çin ile komşudur.
Yüzölçümü : 647.500 km2
Nüfusu : 31 milyon kişi (2006)
Nüfus yoğunluğu : 42 kişi/km2
Başkent : Kabil
Önemli Şehirleri : Kandahar,  Herat, Mezar-ı Şerif, Celalabad,  Kunduz
İklimi : Kuru, yazları kurak, kışları soğuk kara iklimi
Dil : Paştunca,  Özbekçe,Türkmence ve diğer Türk 
Cumhuriyetleri dilleri
Din : İslamiyet  (%84 Sünni, %15 Şii,%1 diğerleri)
Etnik Yapı : %40 Paştunlar, %20-25 Tacikler, %10-15 
Hazaralar,  %10-15 Özbek, Türkmen ve Kırgızlar


Para Birimi: Afgani

Afganistan, resmi adıyla Afganistan İslam Cumhuriyeti Asya'da denize sınırı olmayan bir ülkedir. Orta Asya'da bulunur ama etnik ve kültürel bağlarından dolayı bazı kaynaklar tarafından Orta Doğu'da kabul edilir.Ticaretin merkez noktalarından birinde olan Afganistan, bu stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca İranlılarYunanlarAraplarMoğollarİngilizler ve Sovyetler gibi çeşitli ulusların istilasına uğramıştır. En son 2001 de ABD tarafından işgal edilmiştir.
Nüfus Bilgileri
Afganistan'ın nüfusu 2006 Temmuz ayı verilerine göre) 31,056,997 kişidir. Nüfusun %44.6'sını 0-14 yaş grubu oluşturmaktadır.15-64 yaş aralığı ise nüfusun %52.9'unu oluşturmaktadır.65 yaş ve üzeri ise %2.4 gibi bir orana sahiptir. Oldukça genç bir nüfusa sahip olan Afganistan'da bebek ölüm oranı her 1000 bebekten 160.23 ölüm şeklinde gerçekleşmektedir. Ortalama çocuk sayısı her 1 kadına 6.69 çocuk şeklindedir. Nüfus artış oranı %2.67 olan Afganistan'da mülteci nüfusu da önemli bir oran teşkil eder. Her 1000 kişiden 23.06 sı mülteci statüsündedir. Bu oran İran mültecilerini de kapsamaktadır. Ortalama yaşam süresi erkeklerde 43.16 yıl, kadınlarda 43.53 yıl ve ortalama 43.34 yıl olarak gerçekleşmektedir.
Coğrafya
Afganistan genellikle engebeli bir araziye sahiptir. Ülkenin doğusundan içlerine uzanan ve himalaya dağlarının bir uzantsı olan Hindukuş Dağları, güneyindeki Çağay Dağları ve kuzeydeki Pamir Dağları ülkenin başlıca yükseltileridir.Ü lkenin en yüksek noktası Hindukuş Dağları'ndaki 7492 m. ile Nowşak tepesidir. Ülkenin güneybatısı ve batısı dağlık değildir. Ancak fazla akarsu kaynağı olmaması nedeniyle tarım yapılamaz. Ülkede başlıcaAmu DeryaHelmendFarahrudMurgap ve Herirud nehirleri vardır.
Demografi
Yüzölçümü yaklaşık Fransa kadar olan Afganistan'ı Hindukuş ve Pamir sıradağı zincirleri kuzey ve güney olmak üzere iki bölüme ayırır. 1979'da,Sovyet-Afgan Savaşı öncesi yaklaşık 15 milyon nüfusu bulunan Afganistan'ın 2006 itibariyle tahmini nüfusu 31 milyon'dur.
Başkent Kabil ülkenin en büyük kentidir; diğer önemli kentler batıda Herat, güneyde Kandahar ve kuzeyde Mezar-ı Şerif'tir. Yerel ve ulusal düzeyde bütünleşmenin zayıf olduğu Afganistan'da coğrafi engellerin yanında toplumsal hayatın da büyük sorunları vardır. Okuma yazma oranı yüzde 10 civarında olan Afganistan fert başına düşen gelir bakımından da dünyanın en yoksul ülkeleri arasındadır.
Ekonomik Göstergeler
Afganistan kara ile çevrili bir ülkedir, ekonomisi tarıma ve hayvancılığa (koyun ve keçi yetiştirmeye) bağlıdır. 15 milyonluk çalışabilir nüfusa sahiptir. İşgücünün sektörlere göre dağılımında tarım %80, endüstri %10, hizmetler sektörü ise yine %10'luk bir paya sahiptir. Endüstri ağırlıklı olarak küçük çapta tekstil, sabun, mobilya, ayakkabı, gübre, çimento; el yapımı halılar; doğal gaz, yağ, kömür, bakır işletmelerine dayanmaktadır. Afganistan çok zengin bakır rezervine sahiptir. Elektrik üretimi 905 milyon kWh olarak gerçekleşmektedir. Buna istinaden tüketim 1.042 milyar kWh olmuştur. Hiç elektrik ihracatı yapamayan Afganistan, 200 milyon kWh elektrik ithalatı yapmaktadır. Tarım ve hayvancılık ürünleri, haşhaş, buğday, meyveler, fındık; yün ve deridir. İhracat tutarı 2005'te 471 milyon$ olarak gerçekleşmiştir. İthalat tutarı, 2005 verileriyle $3.87 milyar dolardır. Para birimi afgani'dir ve uluslar arası ifadesi, kodu "AFA"dır.
Başlıca İhracat
Yaptığı Ülkeler: Pakistan, Almanya, Japonya, Avrupa Birliği, İran, Hindistan, Orta Asya Cumhuriyetleri
Başlıca İhraç Ürünleri: Haşhaş, meyve, fındık, el halısı, yün, pamuk, hayvan deri ve postları, değerli taş ve mücevher.

Başlıca İthalat
Yaptığı Ülkeler: Singapur, Japonya, Avrupa Birliği, Güney Kore, Çin, Türkmenistan, Hindistan
Başlıca İthal Ürünleri: Gıda ve petrol ürünleri, tüketim maddeleri

Ulaşım ve Taşımacılık
Demiryollarının toplam uzunluğu 24.6 km, karayolları 21,000 km (bunun 2,793 km si asfalt, geri kalanı yani 18,207 km si stabilize yoldur), su yolları 1,200 km dir. Ülkede boru hatlarının toplam uzunluğu 180 km dir. Keyrabad ve Shir Khan ülkenin iki önemli limanıdır. 45 adet havaalanı bulunan Afganistan'da 3 adet helikopter alanı mevcuttur.
Eğitim: Afganistan'da eğitim alanında kadın ve erkek arasında herhangi bir ayrım yapılmamıştır. Her Afgan vatandaşı eğitim hakkından yararlanmada eşit haklara sahiptir. Her 7 yaşına gelen her çocuk devlet okullarından parasız yararlanma hakkına sahiptir. Ancak Afganistan'ın uzun yıllar süren işgallere maruz kalması ve ülkenin içinde bulunduğu siyasi, ekonomik açmazlar eğitim sistemini de olumsuz etkilemiştir.

Burhan PINARBAŞ tarafından cografya.org için hazırlanmıştır.                                                                                                                                          
 www.cografya.org

Meriç Deltası

MERİÇ DELTASI
Enez ve İpsala İlçeleri arasında bulunan Gala ve Pamuklu göllerini kapsayan alan 5 Mart 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2005/8547 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla “Gala Gölü Milli Parkı” olarak belirlenmiştir.
Meriç Deltası, Yunanistan-Türkiye sınırlarında çok geniş sazlıklar, göller ve tarım alanlarından oluşan ülkemizdeki en önemli sulak alanlardan biridir.
Önemli bir kısmı Yunanistan sınırları içerisinde yer alan deltanın, ülkemizdeki kısmı idari olarak Edirne ili sınırları içerisindedir. Deltada, Meriç nehrinin yatak değiştirmesi, alüvyon yığılması ve deniz hareketleri sonucunda denizden ayrılarak göl haline gelmiş irili ufaklı göl ve lagün bulunmaktadır.
Bu göl ve lagünlerin en önemlileri (Ülkemiz sınırları içinde kalan); Enez ilçesinin Kuzeydoğusunda bulunan Gala Gölü, Gala Gölü’nün Kuzeydoğusunda yer alan Sığırcı ve Pamuklu gölleri ve Enez ilçesini güneyindeki Dalyan gölüdür.
Taşaltı gibi birçok küçük göl ve dalyan daha bulunmaktadır. Denizin etkisinde kalan lagün karakterindeki göllerin suları nispeten tuzludur. Diğer göllerin suları ise tatlıdır. Derinlikleri 0.5-2 m, arasında değişmektedir.
Gala gölü, Büyük Gala (Çelik ) ve Küçük Gala olarak iki bölümdür. Büyük Gala geniş bir su anasına sahiptir. Küçük Gala ise başta saz ve kamış olmak üzere çok yoğun su üstü bitkileriyle tamamen kaplıdır. Zengin ve gür bitki örtüsüne sahip delta, fauna bakımından da çok zengindir. Bölgede yoğun bir çelik tarımı yapılmaktadır.
Geçmişte, göçmen ve yeril balık tür ve stokları bakımından oldukça zengin olan göller, Meriç Nehri’nin yatağının değiştirilmesi, taşkın önleme sedleri ile Meriç nehri ile göllerin, dolayısıyla da deniz bağlantısının kesilmesi ve yoğun kirlilik nedeniyle önemli ölçüde azalmıştır. Lagün ve göllerde, göçmen balıklardan yılan balığı, haskefal, yelene, sarıyanak ve deniz levreği türlerine, yerli balıklardan da sazan, turna, yayın, sudak, tahta balığı ve kızılkanat türlerine rastlanmaktadır.
Ülkemize batıdan giren kuş yolu üzerindeki ilk sulak alan olan Meriç deltası kuş varlığı yönünden de çok zengin bir yapıya sahiptir. Deltada bulunan göller, sazlıklar, çayırlıklar, çelik alanları, söğüt ve ılgınlardan oluşan ağaç toplulukları, su kuşlarının üreme, beslenme, özellikle ılıman iklim koşullarının sağladığı avantajla kışlama sahası olarak büyük önem taşımaktadır.
Meriç deltasında 163 kus türü tespit edilmiştir. Bunlardan 45 tür üremektedir. 163 kuş türünden birçoğu çeşitli derecelerde nesilleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Karabatak gece balıkçılı, alacabalıkçıl, küçük akbalıkçıl, erguvani balıkçıl, çeltikçi, küçük orman kartalı, kılıçgaga, uzun bacak, kara sumru ve bıyıklı sumru deltada kuluçkaya yatan önemli türlerdir.
Derleyen:
Mustafa YİĞİT

Gelişmiş Bir Ülke: Fansa (sunu)

Gelişmiş  Bir Ülke: Fansa  (sunu)

Fransa ile ilgili hazırlanmış güzel bir sunu. 

indirme linki: http://uploading.com/files/mcbcba29/Fransa.ppt/